Nieuws

Verslag ADO Den Haag - Ajax
By: Robert Beerthuijzen
27 oktober 2019

Zondag 6 oktober om 12.15 uur stond de ‘big clash’ op het programma: ADO Den Haag tegen aartsrivaal Ajax. Een week voorafgaand aan de wedstrijd staat het in de media al bol van het nieuws. Niet over het voetbal, maar meer over het randgebeuren tussen de beide supportersploegen. Al 13 jaar lang mogen supporters van beide ploegen niet bij uitwedstrijden aanwezig zijn. Volgens hen een belachelijk argument, omdat supporters van beide clubs gewoon in één stadion ‘tegenover’ elkaar moeten kunnen staan. De eerste 12 minuten bleef de harde kern buiten het stadion uit protest tegen de beslissing van ADO en de gemeente Den Haag om geen supporters van Ajax toe te laten tijdens dit duel.

In skylounge 3.19 niets van dat alles, hier waren gewoon de supporters van beide clubs aanwezig (één senior vertelde namelijk dat hij eigenlijk Ajax-supporter is) en er was geen onvertogen woord merkbaar. Maar hoe je het ook wendt of keert, Ajax maakt toch altijd iets los. Zeker wanneer ze op bezoek komt en dan ook nog met een indrukwekkende 3-0 uitzege in de Champions League op Valencia op zak. Op weg naar de skylounge zei één van de senioren uit te kijken naar de wedstrijd, maar gaf tegelijkertijd aan dat het ‘best lastig gaat worden’. Een gastheer van ADO wenste ons een prettige wedstrijd, maar vroeg zich ook af of de wedstrijd überhaupt wel gespeeld moest worden; ‘dat wordt vissen voor Koopmans’, voegde die eraan toe.

Nadat iedereen weer had genoten van de overheerlijke koffie, thee en petit fours (kadootje van ADO Den Haag) werden de senioren naar hun plaatsen begeleid.

Om precies 12.15 uur floot Kevin Blom af voor de wedstrijd. De wedstrijd was net 10 minuten onderweg toen Huntelaar keeper Koopmans voor de eerste keer moest laten vissen: 0-1. De Amsterdammers bleven daarna aandringen en dwongen ADO in de verdediging. Maar wonder boven wonder leidden al die aanvallen tot niets. De grootste kans aan ADO-kant kwam op naam van Michiel Kramer. De spits stond randje zestienmeter oog in oog met de keeper van Ajax, maar kreeg de bal er niet langs. Ook de pas 17-jarige Summerville miste nog een kans. Maar daarbij bleef het in de eerste helft ook voor ADO.

Ook in de tweede helft trok Ajax de wedstrijd naar zich toe en bleef aandringen, al werden de aanvallen steeds schaarser, wat wellicht de verdienste was van ADO. Daardoor bleef het zo waar nog steeds spannend. Dat duurde tot de 85ste minuut toen invaller Neres op pad werd gestuurd en scoorde: 0-2. ADO creëerde geen kansen meer en bleef daardoor wederom zonder punten. ADO heeft grote inzet en strijd getoond en mede dankzij het goede keepen van doelman Koopmans (hij hoefde maar 2x te vissen) was de eindstand 0-2. En met deze eindstand en vertoonde spel waren velen het erover eens: verloren, maar dit biedt wel perspectieven!

De volgende thuiswedstrijd is tegen SC Heerenveen op zondag 3 november om 16.45 uur.